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Early Learning and Childcare Facility Inspection Report

Type of Inspection:
 Monitoring Inspection

Pursuant to section 21 of the Early Childhood Services Act, operators of licensed early learning and childcare 
facilities must post their most recent inspection report in a clearly visible and prominent place in the facility.

Name of operator Licence Number Inspection Date

Spero Enterprises Inc. 2019670 March 31, 2025

Facility Name Telephone Number

Wee College Homestead (506) 204-2500

Address

47529 Homestead Road Steeves Mountain NB  E1G 4P6

Name of Early Learning and Childcare Licensing Staff Position Title

Stephanie Hickey Quality Assurance Monitor 

Order for Compliance Regulation Date to be 
corrected

Date corrected

10(7) Despite subsection (6), if an infant is grouped at a full-time early 
learning and childcare centre with children of a mixed-age group, the 
number of children grouped shall not be more than the number that 
requires one educator.

10(7) Mar 28, 2025 Mar 28, 2025

Comments: While gathering the child-to-staff ratio in one of the classrooms, the educator mentioned that four-year-olds 
and school-age children were mixed in that space. However, the Quality Assurance Monitor noticed three 
children who did not appear to be four years old. Upon inquiry, the educator confirmed that these children 
were two-year-olds from the toddler room. The Quality Assurance Monitor then asked whether they were the 
two-year-olds who had not yet transitioned into the appropriate classroom, and the educator confirmed that 
they were still registered as infants.
The Quality Assurance Monitor reminded the educator that infants cannot be mixed with preschool or school-
age children. Since these children were still classified as infants, they could not remain in the classroom. The
Quality Assurance Monitor instructed the educator to transition them back to their appropriate classroom, 
which was promptly done.
Deficiency is now compliant 

10(8) For the purposes of this section, an infant may only be grouped 
with children of a mixed-age group outside the hours of 8:30 a.m. to 4:30 
p.m. and on the condition that the infant is grouped with preschool 
children and other infants.

10(8) Mar 28, 2025 Mar 28, 2025

Comments: While gathering the child-to-staff ratio in one of the classrooms, the educator mentioned that four-year-olds 
and school-age children were mixed in that space. However, the Quality Assurance Monitor noticed three 
children who did not appear to be four years old. Upon inquiry, the educator confirmed that these children 
were two-year-olds from the toddler room. The Quality Assurance Monitor then asked whether they were the 
two-year-olds who had not yet transitioned into the appropriate classroom, and the educator confirmed that 
they were still registered as infants.
The Quality Assurance Monitor reminded the educator that infants cannot be mixed with preschool or school-
age children. Since these children were still classified as infants, they could not remain in the classroom. The
Quality Assurance Monitor instructed the educator to transition them back to their appropriate classroom, 
which was promptly done.
Deficiency is now compliant 

11 The qualifications and training requirements for administrators and 
educators are as follows: (a) an administrator and educators must hold a 
valid first aid certificate and a valid cardiopulmonary resuscitation 
certificate;

11(a) Apr 11, 2025



Page 2 of 2
EECD/EDPE 2018 050

Order for Compliance Regulation Date to be 
corrected

Date corrected

Comments: While entering a new staff member into the system, the Quality Assurance Monitor noticed that one staff 
member did not have a First Aid and CPR certificate and one staff member First Aid and CPR certificate was 
not valid. 

24(1) For the purposes of subsection 20(1) of the Act, the following 
records and documents shall be maintained on the premises of a 
licensed facility:  (b) child records that include: (iv) the name, address and
telephone number of at least two individuals authorized by the child's 
parent or guardian to pick up the child and to be contacted in case of an 
emergency if the parent or guardian cannot be reached,

24(1)(b)(iv) Apr 04, 2025

Comments: Out of the 12 child records verified, 2 had an emergency contact residing more than one hour away. The 
Quality Assurance Monitor reminded the operator that emergency contacts must be located within one hour 
of the daycare. 

24(1) For the purposes of subsection 20(1) of the Act, the following 
records and documents shall be maintained on the premises of a 
licensed facility: (c) staff member records that include (vii) a copy of a 
valid first aid certificate and a valid cardiopulmonary resuscitation 
certificate for each administrator and educator.

24(1)(c)(vii) Apr 11, 2025

Comments: While entering a new staff member into the system, the Quality Assurance Monitor noticed that one staff 
member did not have a First Aid and CPR certificate. The Quality Assurance Monitor reminded the operator 
that all staff members must hold a First Aid and CPR certificate. 

9(1) The child-to-staff ratio is one educator for each of the following 
groups of children of the same age receiving services at a full-time or 
part-time early learning and childcare centre:  (a) three infants or fewer;  
(b) five children or fewer who are two years of age;  (c) eight children or 
fewer who are three years of age; (d) ten children or fewer who are four 
years of age or older, but who are not yet attending
school; and (e) 15 school-age children or fewer.

9(1) Mar 28, 2025 Mar 28, 2025

Comments: While gathering the child-to-staff ratio in a classroom, the Quality Assurance Monitor observed an educator 
with four children in the toddler room. Upon inquiring about their ages, the educator stated that they were two
years old. The Quality Assurance Monitor then asked whether these children were the two-year-olds who had
not yet transitioned to the designated two-year-old room and were still registered as infants. The educator 
confirmed that although the children were two years old, they were still classified as infants.
The Quality Assurance Monitor reminded the educator that the infant child-to-staff ratio must be followed as 
long as the children remain registered as infants. Another educator attempted to move one of the children to 
the two-year-old room, but the Quality Assurance Monitor reiterated that the child could not be mixed with 
older children due to their infant registration status. As a result, the child remained in the toddler classroom, 
and an additional educator was brought in to ensure compliance with the required child-to-staff ratio.
Deficiency is now compliant 

General Comments

The Quality Assurance Monitor is on-site to conduct a monitoring inspection.
During the inspection, the Quality Assurance Monitor observed children freely playing indoors, having a snack, 
and preparing to go outside.
Additionally, positive interactions between children and educators were noted.

original signed by

Stephanie Hickey March 28, 2025
Signature of Early Learning and Childcare Licensing Staff Date

original signed by

Mariam Jabbour March 28, 2025
Signature of Operator/Designate Date


